COLLEGA's VERTELLEN

Collega Merel: “Ik heb als beleidsadviseur opvoeden en groeien een breed takenpakket. Gelukkig kan ik in de regio goed sparren met collega’s.”

Geplaatst op: 16-6-2023

Merel van de Water is beleidsadviseur opvoeden en groeien. Ze heeft verstand van verschillende terreinen in het onderwijs, van de kinderopvang tot aan het mbo. Zelf doet ze ook haar best om te groeien in haar vakgebied. Zo heeft ze een bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening op zak en deed ze daarna nog premaster Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek en een master Sociologie. Vervolgens is ze meteen aan het werk gegaan. Bijna een jaar geleden maakte ze een nieuwe stap in haar carrière en kwam ze terecht bij gemeente Bunnik. Ze vertelt je graag meer over haar werk.
 

Hoe ben je bij Bunnik terechtgekomen?

“Ik werkte twee jaar bij een grote gemeente als beleidsadviseur onderwijs in een groot team. Het leek mij tijd om iets nieuws te doen. Daarnaast merkte ik dat ik de behoefte had om andere terreinen in het onderwijs te ontdekken. In mijn vorige functie werkte ik veel met de omliggende en kleinere regiogemeenten samen. De beleidsadviseurs waar ik mee sprak, hadden een veel breder takenpakket en verschillende dossiers. Dat vond ik interessant.

Een andere omgeving is goed voor het uitbreiden van mijn netwerk. Ik wilde daarom niet in dezelfde regio blijven werken. Oorspronkelijk kom ik uit Utrecht. De stad en regio zijn goed bereikbaar met het OV, vandaar dat ik hier ging rondkijken.

Toen werd ik onverwacht door gemeente Bunnik benaderd via LinkedIn. Ik mocht op gesprek komen en dat beviel goed. De klik was er van beide kanten en dus ben ik bij Bunnik gaan werken!”

 

Wat is het grootste verschil tussen werken bij een grote of een kleine gemeente?

“Het is veel minder hiërarchisch bij een kleine gemeente. Je hebt minder lijnen, dus het gaat allemaal veel sneller.

Bij een grote gemeente is je functie als beleidsadviseur meer specialistisch. Wat ik daarmee bedoel, is dat je je echt maar op één onderdeel focust. In mijn geval was dat binnen onderwijsbeleid het voortijdig schoolverlaten. Ik werkte in een team van ongeveer dertig collega’s. We zetten ons in voor het onderwijsbeleid van voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. In totaal was de gehele afdeling onderwijs (bijv. ook team kinderopvang, team primair onderwijs) echt heel groot!

Mijn team in gemeente Bunnik is een stuk kleiner. Binnen de afdeling waar ik onder val, Sociaal Domein, zijn er tien beleidsadviseurs. Iedereen heeft een eigen vakgebied en dossiers zoals WMO-beleid, gezondheidsbeleid en jeugdbeleid.

Ik ben de enige beleidsadviseur op het gebied van kinderopvang/onderwijs. De functie heet officieel beleidsadviseur opvoeden en groeien. Wel heb ik een collega van jeugdbeleid, onze dossiers raken elkaar en we spreken elkaar regelmatig. Ook denken mijn manager en strateeg regelmatig met mij mee. Toch blijft het inhoudelijk sparren soms lastig. Daarom zoek ik de collega’s uit de regio op. Bijvoorbeeld in Zeist, Wijk bij Duurstede, de Bilt of Utrechtse Heuvelrug. Er zijn genoeg opties. Andersom word ik ook gebeld. Het is goed en leerzaam om te horen hoe ze het bij omliggende gemeentes aanpakken. We werken ook veel regionaal samen waarbij we onderdelen samen oppakken. Niet iedere gemeente hoeft het wiel zelf uit te vinden. Tegelijkertijd is het erg goed voor mijn netwerk.

Bij een kleine gemeente doe je ook administratieve taken. Dat vind ik zelf wat minder. Het kost namelijk veel tijd om dat te doen. Bij mijn vorige baan was ik daar helemaal niet mee bezig. Ik hoefde bijvoorbeeld geen facturen te accorderen of te helpen bij het publiceren van stukken op MijnOverheid. Maar hier hoort het er nu eenmaal bij. Je krijgt er veel voor terug op andere vlakken, zoals veel verantwoordelijkheid, diverse taken en echt een eigen dossier.”
 

Hoe heb je jouw functie het afgelopen jaar ervaren?

“Inhoudelijk leer ik veel en ik heb een breed takenpakket. Van kinderopvang tot mbo en alles ertussenin. Het ligt allemaal bij mij. Zo is passend onderwijs een groot onderwerp waar ik momenteel mee bezig ben. Dat ik mij inhoudelijk ontwikkel komt omdat ik het leuk vind mij in zaken te verdiepen en mij erin vast te bijten. Daarnaast leer ik veel van de collega’s in de regio en de onderwijsprofessionals met wie ik samenwerk.. Veel van hen werken hier al een lange tijd en ze hebben veel ervaring.

Het bestuurlijke proces, dat kende ik natuurlijk al goed. Als je eerder bij een gemeente hebt gewerkt, is dat allemaal niet zo spannend. Het loopt hier wel iets anders, maar dat had ik binnen een paar weken wel door. Het gaat dus eigenlijk heel goed.”
 

Hoe is het contact met het college?

“Ik heb veel contact met wethouder Ali Dekker, zij gaat over onderwijs. Ik sluit aan bij het Portefeuillehouder Overleg (PHO) en ik breng dan punten in en bespreek collegevoorstellen. We nemen deze agendapunten gezamenlijk door, zodat iedereen goed op de hoogte is. De afspraak kan op het gemeentehuis zijn of via Microsoft Teams. Ik vind het fijn dat er meerdere opties zijn. Het is flexibel.

De wethouder kan ik altijd mailen, bijvoorbeeld als er een spoedoverleg over onderwijs is. Ik geef haar dan annotaties (extra informatie) mee, zodat ze goed voorbereid is. Dit stem ik wanneer dit nodig is af met mijn manager of strateeg. Overleggen waar ik bij aanwezig ben, bereid ik samen met haar voor in het PHO. Het contact loopt goed en dat vind ik wel heel prettig.”
 

Welke tip(s) heb je voor onze toekomstige collega’s, zodat zij een goede start bij onze gemeente hebben?

“Blijf vragen stellen, zeker aan het begin. Ook als je collega’s niet helemaal hetzelfde vakgebied hebben. Haak ze aan, vraag hoe je dingen het beste aanpakt en wanneer je mensen moet betrekken. Benut je teamoverleg ervoor en de overleggen/contacten met de regiocollega’s !”


Ben jij op zoek naar een functie met een breed takenpakket? En lijkt het je interessant om, net als onze collega Merel, meer terreinen binnen je vakgebied te ontdekken? Scroll dan eens door onze vacatures of stuur een mail naar werkenin@bunnik.nl en vraag naar de mogelijkheden.

 

Waarom jij bij gemeente bunnik wilt werken:

Persoonlijke en informele cultuur

Persoonlijke en informele cultuur

ALTIJD WAT TE BELEVEN

Kleine en ambitieuze gemeente

Kleine ambitieuze gemeente

Collega's die jou in je kracht zetten

Collega's die jou in je kracht zetten

Ruimte voor jouw talent

Ruimte voor jouw talent